Anda bercadang untuk memiliki website? baca ini dahulu…

 

Tips memilih hosting dan domain name

Saya amat seronok melihat sekarang ini telah ramai peniaga-peniaga online dan offline berjaya dilahirkan, dengan kejayaan yang amat membanggakan sehingga ada yang berpendapatan 6 angka dalam hanya setahun. Jika dibanding dengan 5 – 10 tahun dahulu, trend perniagaan semakin berubah 360 . Ditambah pula dengan kepesatan teknologi dan galakan dari kerajaan Malaysia.

 

 

Kini semakin ramai yang menggunakan medium online untuk berbisnes terutamanya media sosial. Antara yang ter-femes sekarang ialah Facebook, Twitter, Instagram, Blog, website dan lain-lain…

 

 

Dalam memasarkan bisnes atau produk di medium online, kita wajiblah memiliki sekurang-kurangnya 1 website untuk syarikat atau produk. Namun, bukan semua ada background IT untuk memahami dan memilih apakah pakej website yang sesuai untuk mereka beli. Di sini saya berikan tips yang mudah dan apa yang anda perlu tahu dalam memilih hosting dan domain untuk syarikat atau produk. :-

 

-amik pakej paling rendah.

-kalau ada custom pakej, set pakej paling rendah (ikut keperluan)

-kerana after setting still boleh upgrade.

-amik sekurang2 1GB storage, 5GB bandwith, 1email user, 1 sql db, support softacoulus,unlimited sub-domain (biasanya semua provider kasi unlimited).

-nama domain make sure bersesuaian dengan nama syarikat atau produk. jangan amik nama domain yang terlalu panjang, nanti orang susah nak ingat. kalau boleh jangan ada symbol.,dash dan sebagainya.

-nama domain make sure max dua patah perkataan sahaja. 1 lebih baik.

-jika anda gunakan khidmat luar, pastikan anda dapat username and password untuk cpanel dan website anda.

-cpanel tu bukan website, ia dua perkara yang berbeza.

-antara yang terpenting ialah pastikan provider anda memberikan after sale support yang bagus, segala respon berkaitan masalah web site atau hosting anda di jawab dengan segera.

 

Selebihnya nanti akan dikongsikan lagi…da penat..hehe

 

Like Us !

https://www.facebook.com/MarzTechnology

 

https://www.facebook.com/marzcomputertrading/