Refurbished VS Second Hand Computer/Component

Salam sejahtera semua...Baru-baru ini ramai yang bertanyakan saya apakah perbeazaannya Refurbished Computer dan Second Hand Computer. Kerana bagi mereka ia adalah sama- iaitu komputer terpakai.Biar kami terangkan apa itu REFURBISHED COMPUTER Refurbished computer dengan maksud ringkas "komputer 2nd hand yang telah di-cek dan dibaiki segala komponen di dalamnya agar betul2 tahan dan berkualiti.dengan maksud lain-In computer technology, refurbished refers to "old" or used computer equipment that has been restored to like-new working condition and/or appearance or computer devices that have been sent back to the factory to fix a flaw. The term typically refers to the hardware components of a computer that have been either replaced with similar components or updated with newer technology than the device originally came with. Companies that lease computers will often refurbish the computers after they are turned in and resell the refurbished units, commonly referred to as refurbs, at prices lower than those of new computers and/or donate the refurbs to schools or charities.http://www.webopedia.com/TERM/R/refurbished.html Bagi  SECOND...
Read More

MERDEKA MAD CRAZY PROMO!!!

MERDEKA MAD CRAZY PROMO!!!  PROMOSI GILA GILA MERDEKA  56 YEARS MERDEKA!!!     DISCOUNT UP TO 35% FOR LAPTOP CHARGER (RM56) & BATTERY (RM156)  GET MERDEKA MAD CRAZY PROMO NOW IN LIMITED TIME (5 DAYS ONLY)!!!  ADAPTER BRAND / MODEL:  ALL BRAND/MODEL (LIST BELOW) RM 56 ONLY!!! ACER  HEAD CONNECTOR POWER  CABLE CONNECTOR  STANDARD (YELLOW HEAD)  5.5*1.7  19V 3.42A (65WATT)  3 PIN/PRONG  MINI 5.5*1.7  19V 1.58A (30WATT)  2 PIN/PRONG  HP  STANDARD (YELLOW HEAD) 4.8*1.7  18.5V 3.5A (65 WATT)  3 PIN/PRONG  PIN 7.4* 5.0  18.5V 3.5A (65 WATT)  3 PIN/PRONG  MINI 4.0*1.7  18.5V 1.58A (30 WATT)  2 PIN/PRONG  TOSHIBA  STANDARD 5.5*2.5  19V 3.42A (65WATT)  3 PIN/PRONG  BATTERY BRAND / MODEL: ALL BRAND/MODEL (LIST BELOW) RM 156 ONLY!!!  ACER: ZG8,751, 532H, TIMLINE :- 1810T, 3820T, 1830T, 3810T, 4810T, 5810T. ASPIRE : - 4925, 4825, 4741ZG, 4732Z, 4920, 4710. ASPIRE ONE :-D260, D255.  DELL : VOSTRO:- 1400, 1420. INSPIRON :- 1525, 1526, 1564, N4010, N5010, N4020. STUDIO :-1535, 1536, 1555  HP / COMPAQ : CQ 20, 35, 40, 42, 62. PAVILLION :- DV3, DV4, DV2000. PRESARIO :- V3000. MINI :-110, 210,  1000 SERIES, 3000 SERIES. 4410S  WHY WITH US?  ØWE ARE TRUSTED COMPANY FOR MANY YEARS. ØWE ARE ONLY SUPPLY GOOD AND RELIABLE BRAND AND QUALITY PRODUCTS ØALL PROMOTED ITEMS...
Read More

Dapatkan RM 15 Discount Voucher!!!

DISCOUNT VOUCHER RM 15 TAWARAN TERHEBAT SENTIASA!!!Dapatkan vocuher pembelian sebanyak RM 15 dengan setiap pembelian RM 30. Anda boleh gunakan voucher tersebut untuk pembelian samada secara terus di Showroom kami (di SS15, Subang Jaya) atau melalui online! www.store.marzcomputer.com.my (masih dalam pering testing) atau www.marzcomputer.lelong.com.my . Voucher ini juga boleh digunakan oleh sesiapa sahaja....Oleh itu, ia amat MENARIK BUKAN???Anda juga boleh berikan kepada orang lain sebagai hadiah atau free give!!Yang menariknya, setiap pembelian menggunakan voucher tersebut anda juga dapat mengumpul mata ganjaran (redeem point ) walaupun voucher tersebut digunakan oleh orang lain...(anda harus menulis nama anda dibelakan voucher tersebut untuk kami trace back keahlian anda)... CEPATTTTT!!!! JANGAN TERLAMBAT!!! DATANG KE SHOWROOM KAMI DI MARZ COMPUTER SUBANG,SS15View Marz Computer Subang SS15 in a larger mapUntuk sebarang pertanyaan sila hubungi kami :Marz Computer SubangNo 11, Jalan SS15/4c, SS15, 47500 Subang Jaya, Selangor ‎ 0.1 m W 03-5611 7095 ‎ · marzcomputer.com.my ...
Read More

ADVANCE F78 7800mAh Power Bank External Backup Battery! FREE Adapter!

ADVANCE F78 7800mAh Power Bank External Backup Battery! FREE Adapter! Perfect solution to POWER your mobile phones and digital devices anywhere, anytime. Mobiles phones can easily run out of battery when they are used often especially someone with a busy and hectic schedule. Don’t let the power consumption fail you by getting Advance F78 Portable Power Bank with 7800mAh capacity and you can charge your mobile phone or digital device without hassle. It features an integrated charging cable with built-in Apple, Micro USB and Nokia connectors and no more carrying that little baggy of connectors/tips for all those devices. It easily slips into your bag or pouch because it’s light and slim so you can bring it all around without feeling the weight. Compatibility:  iPhone, iPad, iPod, Samsung, Blackberry, HTC, Nokia, GPS, PSP, Camera, MP3/MP4 players, USB music speaker, Bluetooth products and other digital devices. Features: • 100% Brand New & High Quality • 7800mAh capability, powerful with long operation time. • Charge most of the smartphones, tablets, game consoles, cameras and other...
Read More

JANGAN LETAK LAPTOP ATAS TILAM!!!

Laptop kini sudah menjadi keperluan, bukan lagi kehendak..Tapi tahu kah anda laptop juga  BOLEH membawa bencana kepada kita jika tidak digunakan dengan betul?? JANGAN LETAK LAPTOP ATAS TILAM!!! Kenapa saya melarang berbuat begini? 1- Kain bukan pengalir haba yang baik. 2- Haba yang terperap pada kain menyebabkan laptop panas, dan boleh merosakkan komponen laptopseperti motherboard, skrin, hard disk dan keyboard. 3- Lebih teruk lagi boleh menjadi punca berlakunya kebakaran. "Mangsa yang berusia 25 tahun meninggal dunia di rumah yang berusia tiga tahun. Pihak bomba mengambil masa beberapa hari penyiasatan untuk mengetahui punca kebakaran. Dan akhinya, telahdikenalpasti bahawa api itu adalah disebabkan oleh komputer riba yang diletakkan di atas katil.Kipas laptop berkenaan tidak mendapat udara cukup untuk menyejukkan komputer lalu menjadi semakin panas dan terbakar. Mangsa meninggal dunia kerana terhidu karbon monoksida." Sumber:  FB Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Langkah keselamatan yang boleh diambil: 1- Gunakan laptop atas permukaan yang boleh mengalirkan haba dengan baik seperti atas simen, kayu, plastik, dan sebagainya.  2 – Gunakan cooler sebagai pelapik.  3- Shut down apabila laptop panas dan terutama sekali sebelum tidur. 4- Jangan simpan laptop dalam...
Read More

Tablets Vs. Laptops

Tablets Vs. Laptops: Questions to Consider Laptop vs. Tablet: What’s your best bet? With so many gadget choices on the market these days, it can be very difficult for consumers to decide where to sink their money. Laptops and tablets are wildly popular within different groups and demographics, mostly because they deliver specialized experiences to their users.A laptop is generally characterized as a mobile personal computer -- a device on which you can perform all the tasks available on a desktop but in a mobile, light, compact fashion. Laptops have become lighter and smaller over the years, but have made significant strides in power, functionality and performance. For many users, laptops have become their preferred computing device because it allows them to complete all the tasks they would need on a desktop but with the convenience of mobility and flexibility.Tablets, on the other hand, are currently the pinnacle of mobile technology. They are compact, very lightweight and extremely easy to carry. However,...
Read More

TIPS MEMBELI LAPTOP “2”

Salam sejahtera semua,Sebelum ini saya  telah kongsikan cara dan panduan membeli laptop/computer. Di sini saya akan memberikan lagi tips-tips untuk membeli laptop atau komputer. Diharap anda semua dapat sesuatu yang bermanfaat dari nukilan ini...terima kasih... Sekarang ni PC/Laptop dah semakin murah. Kalau RM 1000 Lebih pun dah boleh dapat satu.Sebelum anda ingin membeli PC/Laptop saya nak bagi sedikit tips mengenai beberapa benda yang penting dan mustahak untuk di kongsikan bersama anda. Waktu nak beli Laptop mula-mula tengok harga. Selalunya untuk harga RM 1400 dan kebawah laptop ini tidak di sertakan dengan Original Window Operating System. Kebanyakannya pakai yang cetak rompak. Kalau ada pun Selalunya akan bg Operating system yang Starter Edition. Kalau harga RM 1700dan keatas selalunya laptop tu akan di sertakan dgn Original Operating System.Tips Penting:- Kalau nak check laptop anda guna Original OS boleh tengok di bahagian bawah laptop. ada tak COA (Certificate of Authenticity) dr Microsoft Yang ke 2, Boleh lihat di bahagian Processor. Untuk model terbaru Processor Model Intel ialah Intel i3, Intel...
Read More

How to optimize battery power on your laptop

Have you ever run out of battery power on your laptop, notebook, or netbook during a meeting or a class? Sufficient battery life is a persistent challenge for mobile PC users. You can take simple maintenance steps to extend the life of your laptop battery. The Windows operating system also offers several ways to help maximize the battery life of your mobile computer. In this article, I'll introduce some tips that you can use to recharge a battery and extend laptop battery life, and I’ll discuss how to take advantage of Windows settings to manage power more efficiently. Treat your battery right For on-the-go computing, your battery is your best friend. Knowing how it likes to be treated is the first step to keeping both of you happy. Keep battery contacts clean. Battery contacts can get dirty or corroded over time, reducing the effective delivery of power. With your mobile PC turned off and unplugged from its external power source, remove the battery. Use a cotton swab...
Read More

Ada Apa Dengan Samsung

6 Fakta Tentang Syarikat Samsung (Menarik!) Jenama samsung memang telah dikenali ramai....Saya juga merupakan pengguna Samsung... :) Namun, apa yang menarik dengan samung?? 6 Fakta Tentang Syarikat Samsung (Menarik!) | Sebut sahaja Samsung, lihat sahaja jenama Samsung minda kita pasti akan terbayang tentang smartphone yang canggih seperti Samsung Galaxy S3, S2, dan lain-lain lagi. Namun itu minda sekarang. Jika dahulu Samsung membina nama dengan barangan elektronik seperti televisyen, LCD Monitor dan sebagainya. Tahukah anda bahawa Samsung bukan sahaja menjalankan perniagaan berasaskan produk elektronik, tetapi ia mempunyai projek besar yang tidak semua orang tahu. Apakah projek-projek tersebut? Dahulu, Samsung dianggap sebagai jenama elektronik kelas ke-dua. Produk mereka dianggap kurang berkualiti dan kurang berstatus dibandingkan dengan jenama lain, khususnya jenama berasal dari Jepun. Namun kerja keras Samsung akhirnya membuahkan hasil. Hingga akhirnya vendor berasal dari Korea Selatan tersebut saat ini menjadi pengeluar elektronik kelas dunia yang disegani. Ingin tahu beberapa fakta menarik mengenai pengeluar smartphone terbesar di dunia ini? Jemput baca. 1. Punya Bisnes Dalam Bidang Pembinaan dan Perkapalan Samsung Electronics yang memproduksi smartphone, peti ais, sehingga mesin...
Read More

Bagaimana mengelakkan Windows Genuine Activation

Microsoft telah melepaskan update ini ke windows kemaskini (windows update).  Update ini untuk Windows Activition Technologies membantu mengesan kesilapan pengesahan dan eksploitasi pengaktifan. Kemas kini ini juga mengesan sebarang cubaan penggodaman yang dibuat kepada fail Windows 7 sistem penting  Menyedari bahawa beberapa salinan palsu Windows termaksuk malware. Apabila kemaskini ini berjaya “install”, ia melaksanakan proses pengesahan untuk salinan Windows yang berjalan padakomputer anda. Walau bagaimanapun, proses pengesahan ini tidak menjejaskan fungsi Windows. Proses update ini akan keluar secara senyap jika ia mengesan tiada pengesahan “error”, ekploitasi pengaktifan, atau fail diganggu. Gangguan Fail Jika kemas kini mendapati ada gangguan fail, ia akan cuba untuk memulikan fail. Memulihkan ini mungkin memerlukan memulakan kembalik (restart). Jika kemas kini ini tidak boleh memulihkan fail yang diganggu ia akan mengarah anda terus kepada Internet untuk maklumat lebih lanjut. FAKTA ia dapat mengesan lebih 70 activation crack. Kredit to VYREC ...
Read More