Ransomware Wanna Cry- Kalau kena memang menangis sendu

Berhati-hati jika terkena virus ini Peringatan Penting Buat semua, terutama Pengguna Windows! Serangan "Wanna Cry Ransomware" Virus. Sekiranya terkena virus ini, semua data kita akan di "encrypt" atau ditukar ke format yang tidak boleh dibaca, dan kita akan diminta membayar wang tebusan untuk dapatkan data semula. . Elak dari menggunakan Public Wifi di hotel / kafe atau mana-mana lokasi dalam masa terdekat. . Also be very diligent when clicking on websites and downloading from emails. The problem is getting very very serious.???? Attacks on 99 countries so far. . ?? To be safe, Ini Apa yang perlu dilakukan: . 1) Untuk pengguna windows - windows telah release new update today - quickly update windows anda. Jika Windows anda versi "pirate", dan tidak dapat update, komputer anda berisiko tinggi. . 2) Elakkan guna public wifi buat masa ini ??, di hotel, cafe atau mana2 lokasi) . 3) Buat 'backup' sekerap yang mungkin untuk data anda. Boleh gunakan 'online shared folder' juga seperti Google Drive & Dropbox. Dan simpan satu salinan backup dalam harddisk (offline) juga. . 4) Pastikan guna antivirus dalam komputer (pelaburan...
Read More

Anda bercadang untuk memiliki website? baca ini dahulu…

Anda bercadang untuk memiliki website? baca ini dahulu...   Tips memilih hosting dan domain name Saya amat seronok melihat sekarang ini telah ramai peniaga-peniaga online dan offline berjaya dilahirkan, dengan kejayaan yang amat membanggakan sehingga ada yang berpendapatan 6 angka dalam hanya setahun. Jika dibanding dengan 5 - 10 tahun dahulu, trend perniagaan semakin berubah 360∘ . Ditambah pula dengan kepesatan teknologi dan galakan dari kerajaan Malaysia.     Kini semakin ramai yang menggunakan medium online untuk berbisnes terutamanya media sosial. Antara yang ter-femes sekarang ialah Facebook, Twitter, Instagram, Blog, website dan lain-lain...     Dalam memasarkan bisnes atau produk di medium online, kita wajiblah memiliki sekurang-kurangnya 1 website untuk syarikat atau produk. Namun, bukan semua ada background IT untuk memahami dan memilih apakah pakej website yang sesuai untuk mereka beli. Di sini saya berikan tips yang mudah dan apa yang anda perlu tahu dalam memilih hosting dan domain untuk syarikat atau produk. :-   -amik pakej paling rendah. -kalau ada custom pakej, set pakej paling rendah (ikut keperluan) -kerana after setting still boleh upgrade. -amik sekurang2 1GB storage, 5GB bandwith, 1email...
Read More
//LAPTOP HANG? TIDAK TAHU NAK BUAT CAMNE?//

//LAPTOP HANG? TIDAK TAHU NAK BUAT CAMNE?//

//LAPTOP HANG? TIDAK TAHU NAK BUAT CAMNE?// ---------------------------------------------------------------------------------- . ➳Takut kena tipu dengan kedai ➳Dah hantar banyak kali tapi masih rosak ➳Laptop bukan makin elok, tapi makin rosak ➳Tidak yakin dengan servis yang diberikan ➳Susah nak cari pakar repair laptop anda . . Jangan risau...MARZ COMPUTER kan ada.... . . Kami pakar MENYELESAIKAN masalah laptop anda!!! . .. .................................. Respon segera!!! ................................... Whatsapp ke 011-2314 2698 / 012-6727650 - Lisa Whatsapp ke 011-2314 2698 / 012-6727650 - Lisa Whatsapp ke 011-2314 2698 / 012-6727650 - Lisa .................................... . ******************************** KENAPA PERLU REPAIR DENGAN KAMI? ******************************** Pemeriksaan kerosakan percuma Kami tidak akan baiki tanpa kebenaran anda Kami hanya baiki apa yang rosak Kami tidak akan menipu anda Kami tidak tukar / baiki part yang tidak rosak Jujur, amanah dan fatonah ✨www.marzcomputer.com.my ==================================================== . . Anda tiada masa hendak hantar ke kedai? Tidak tahu mana nak cari kedai yang bagus? Tiada parking yang dekat dengan kedai? Tiada kenderaan ke kedai komputer? . . KAMI MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN PIKCUP DAN DELIVERY TERUS KE TEMPAT ANDA ⚡Servis yang pantas ⚡Respon yang cepat ⚡Barang yang berkualiti ⚡Harga yang berpatutan ⚡Staff yang jujur dan amanah . . .................................. Respon segera!!! ................................... Whatsapp ke 011-2314 2698 / 012-6727650 - Lisa Whatsapp ke 011-2314 2698 / 012-6727650 - Lisa Whatsapp ke 011-2314 2698 / 012-6727650...
Read More
Refurbished VS Second Hand Computer/Component

Refurbished VS Second Hand Computer/Component

Refurbished VS Second Hand Computer/Component Salam sejahtera semua... Baru-baru ini ramai yang bertanyakan saya apakah perbeazaannya Refurbished Computer dan Second Hand Computer. Kerana bagi mereka ia adalah sama- iaitu komputer terpakai. Biar kami terangkan apa itu REFURBISHED COMPUTER Refurbished computer dengan maksud ringkas "komputer 2nd hand yang telah di-cek dan dibaiki segala komponen di dalamnya agar betul2 tahan dan berkualiti. dengan maksud lain- In computer technology, refurbished refers to "old" or used computer equipment that has been restored to like-new working condition and/or appearance or computer devices that have been sent back to the factory to fix a flaw. The term typically refers to the hardware components of a computer that have been either replaced with similar components or updated with newer technology than the device originally came with. Companies that lease computers will often refurbish the computers after they are turned in and resell the refurbished units, commonly referred to as refurbs, at prices lower than those of new computers and/or donate the refurbs to...
Read More

APA YANG BOLEH KAMI BANTU UNTUK MENAIKTARAF KOMPUTER ANDA?

APA YANG BOLEH KAMI BANTU UNTUK MENAIKTARAF KOMPUTER ANDA? ------------------------------------------------------------------------------------ Anda menghadapi masalah seperti mereka ini? ->Komputer selalu hang, blue screen, slow, tidak boleh on, tiada display, diserang virus? ->Selalu hantar komputer untuk dibaiki tetapi rosak semula? ->Dikenakan caj mahal untuk baiki komputer? ->Sering tertipu dengan kedai komputer? ->Kedai komputer tidak bertanggungjawab dengan warranty komputer anda? ->Data lost dan hard disk corrupted? ->Screen pecah, tiada display, atau bergaris? ->Selalu bertukar adapater dan bateri laptop kerana dapat yang low grade? ---------------------------------------------------------------------------------------- Itu adalah masalah selalu yang kami jumpa dari pelanggan kami. Kenapa ramai pekedai yang menjadikan pelanggan sebagai mangsa mereka? ----------------------------------------------------------------------------------------- Tujuan kami adalah membantu anda untuk memastikan komputer anda SIHAT sentiasa! Cuba tanya mereka di bawah ini http://laptop-repair.marzcomputer.com.my/testimonials I bought this 2nd hand laptop , less than 2 weeks the motherboard having problem. Fortunately there Marzcomputer that has saved my laptop, Thanks Marz. – Man from Ipoh , Perak Service – Repair Compaq Presario V3000 Motherboard ---------------------------------------------------------------------------------------------- SERVIS YANG DITAWARKAN ---------------------------------------------------------------------------------------------- Kami menawarkan pelbagai perkhidmatan pembaikan komputer yang PROFESSIONALS. ->membaiki desktop dan laptop ->membaiki APPLE macbook ->membaiki laptop MOTHERBOARD (tiada display, tidak boleh on, auto shutdown...
Read More

KES PENIPUAN GAJET IT DI LOW YATT PLAZA KL

   Honey79 Selasa, 3 Disember 2013 10:41:00 PTG GMT+8 Pada Ahad 24/11/13 (hari pertama) kira-kira pukul 8 malam, saya telah menghantar telefon bimbit saya jenama Sony Xperia V ke kedai (kiosk) telefon bimbit di Plaza Low Yat untuk dibaiki kerana hanya touch screen sahaja yang pecah. Lain-lain fungsi telefon masih dalam keadaan baik. Bayaran yang dikenakan adalah RM270.00 (Bil No. 1917). Namun setelah pulang ke rumah didapati kamera hadapan telah rosak dan grille cover speaker hadapan tidak dipasang semula. Keesokkan harinya (hari ke-2) saya kembali ke kedai tersebut kira-kira pukul 8 malam untuk memaklumkan perkara tersebut. Namun mereka cuba mengatakan bahawa telefon saya memang telah rosak mungkin disebabkan jatuh. Apabila saya memarahi mereka barulah technician mereka (Bangla) mengaku bahawa dia mungkin terusik kamera tersebut semasa memasang screen yang baru. Tentang penutup grille speaker pula mereka mengatakan ia mungkin telah dibuang semasa kerja-kerja mengemas. Technician tersebut telah mengubahsuai grille telefon yang lain dengan menggunting dan menyumbat grille tersebut ke speaker hadapan telefon bimbit saya....
Read More

Refurbished VS Second Hand Computer/Component

Salam sejahtera semua...Baru-baru ini ramai yang bertanyakan saya apakah perbeazaannya Refurbished Computer dan Second Hand Computer. Kerana bagi mereka ia adalah sama- iaitu komputer terpakai.Biar kami terangkan apa itu REFURBISHED COMPUTER Refurbished computer dengan maksud ringkas "komputer 2nd hand yang telah di-cek dan dibaiki segala komponen di dalamnya agar betul2 tahan dan berkualiti.dengan maksud lain-In computer technology, refurbished refers to "old" or used computer equipment that has been restored to like-new working condition and/or appearance or computer devices that have been sent back to the factory to fix a flaw. The term typically refers to the hardware components of a computer that have been either replaced with similar components or updated with newer technology than the device originally came with. Companies that lease computers will often refurbish the computers after they are turned in and resell the refurbished units, commonly referred to as refurbs, at prices lower than those of new computers and/or donate the refurbs to schools or charities.http://www.webopedia.com/TERM/R/refurbished.html Bagi  SECOND...
Read More

ADVANCE F78 7800mAh Power Bank External Backup Battery! FREE Adapter!

ADVANCE F78 7800mAh Power Bank External Backup Battery! FREE Adapter! Perfect solution to POWER your mobile phones and digital devices anywhere, anytime. Mobiles phones can easily run out of battery when they are used often especially someone with a busy and hectic schedule. Don’t let the power consumption fail you by getting Advance F78 Portable Power Bank with 7800mAh capacity and you can charge your mobile phone or digital device without hassle. It features an integrated charging cable with built-in Apple, Micro USB and Nokia connectors and no more carrying that little baggy of connectors/tips for all those devices. It easily slips into your bag or pouch because it’s light and slim so you can bring it all around without feeling the weight. Compatibility:  iPhone, iPad, iPod, Samsung, Blackberry, HTC, Nokia, GPS, PSP, Camera, MP3/MP4 players, USB music speaker, Bluetooth products and other digital devices. Features: • 100% Brand New & High Quality • 7800mAh capability, powerful with long operation time. • Charge most of the smartphones, tablets, game consoles, cameras and other...
Read More

TIPS MEMBELI LAPTOP “2”

Salam sejahtera semua,Sebelum ini saya  telah kongsikan cara dan panduan membeli laptop/computer. Di sini saya akan memberikan lagi tips-tips untuk membeli laptop atau komputer. Diharap anda semua dapat sesuatu yang bermanfaat dari nukilan ini...terima kasih... Sekarang ni PC/Laptop dah semakin murah. Kalau RM 1000 Lebih pun dah boleh dapat satu.Sebelum anda ingin membeli PC/Laptop saya nak bagi sedikit tips mengenai beberapa benda yang penting dan mustahak untuk di kongsikan bersama anda. Waktu nak beli Laptop mula-mula tengok harga. Selalunya untuk harga RM 1400 dan kebawah laptop ini tidak di sertakan dengan Original Window Operating System. Kebanyakannya pakai yang cetak rompak. Kalau ada pun Selalunya akan bg Operating system yang Starter Edition. Kalau harga RM 1700dan keatas selalunya laptop tu akan di sertakan dgn Original Operating System.Tips Penting:- Kalau nak check laptop anda guna Original OS boleh tengok di bahagian bawah laptop. ada tak COA (Certificate of Authenticity) dr Microsoft Yang ke 2, Boleh lihat di bahagian Processor. Untuk model terbaru Processor Model Intel ialah Intel i3, Intel...
Read More

How to optimize battery power on your laptop

Have you ever run out of battery power on your laptop, notebook, or netbook during a meeting or a class? Sufficient battery life is a persistent challenge for mobile PC users. You can take simple maintenance steps to extend the life of your laptop battery. The Windows operating system also offers several ways to help maximize the battery life of your mobile computer. In this article, I'll introduce some tips that you can use to recharge a battery and extend laptop battery life, and I’ll discuss how to take advantage of Windows settings to manage power more efficiently. Treat your battery right For on-the-go computing, your battery is your best friend. Knowing how it likes to be treated is the first step to keeping both of you happy. Keep battery contacts clean. Battery contacts can get dirty or corroded over time, reducing the effective delivery of power. With your mobile PC turned off and unplugged from its external power source, remove the battery. Use a cotton swab...
Read More